« SwePex

Vi tipsar om olika företag och tjänster

Hög tid för vinterdäck

Vintern är i antågande och det är hög tid att planera för däckbyte. Sommardäcken ska av om de inte redan är av, och vinterdäcken ska på. Har du vinterdäck som klarar hela vintern med god marginal? Annars bör du genast ge dig ut på jakt.

Genomför följande kontroll på dina vinterdäck:

  • Har dina vinterdäck ett mönsterdjup på minst 4 mm? Lagen förbjuder dig att köra på däck med mindre än 3 mm mönsterdjup. Ha gärna det dubbla!
  • Är vinterdäcken jämna och fina, utan skador och ojämnt slitage?
  • Är vinterdäcken yngre tio år gamla? Gummits kvalitet försämras för varje år och efter tio år bör man byta dem oavsett hur lite man använt dem.

Köpa nya däck

Om du kommer fram till att det är dags att köpa nya vinterdäck så finns det en del grejer att ta ställning till. Ska du köpa helt nya däck, eller begagnade? Det är i regel däckbudgeten som avgör detta. Är du själv oerfaren så ta gärna hjälp av någon som kan däck innan du genomför ett köp.

Det är idag helt klart smidigast att köpa nya vinterdäck och sommardäck online. Kolla in sajterna vinterdäck för nya vinterdäck, och sommardäck för nya sommardäck, även om det kanske inte känns högaktuellt att köpa nya sommardäck just nu så är det alltid bra att vara ute i god tid om man kan det.

Vad gör jag med sommardäcken över vintern?

Sommardäcken kan du med fördel hysa in på ett däckhotell, idag erbjuder ett flertal däckverkstäder denna möjlighet. Dels får däcken som inte är i bruk vila under perfekta omständigheter hela vintern, och dels slipper du själv bök med frakt och förvaring av de otympliga, smutsiga, illaluktande däcken.

19 Nov 2014