« SwePex

Vi tipsar om olika företag och tjänster

Hitta ett bra assistansbolag

Om det är så att du har blivit beviljad personlig assistans i Malmö, så har du själv rätten att välja assistansbolag. Idag finns det runt 1000 olika bolag i Sverige som tillhandahåller personlig assistans.

Som brukare, så har du rätt att välja vem av alla utförare du vill ha hjälp av. För att du ska hitta ett som passar dig, så kan det vara bra om du tillsammans med en närstående ser över vad för alternativ som finns och vad de kan erbjuda dig inom personlig assistans i Malmö. Läs mer om personlig assistans i Malmö här.

Vad innebär personlig assistans?

Personlig assistans utförs av personliga assistenter. Det är en hjälp till de personer som har behov av hjälp med de så kallade grundläggande behoven. Det innebär att du kan få hjälp med grundläggande vardagssysslor som till exempel att tvätta dig, klä dig, andas, äta eller förflytta dig.

Personlig assistans finns till för att människor med funktionsnedsättningar ska kunna leva som de vill och vara så självständiga som möjligt.

Assistans är något som kan anordnas av olika instanser, så som 

kommunen, kooperativ, assistansbolag eller genom att brukaren anställer egna assistenter och blir deras arbetsgivare. Hjälpen ska alltid utformas individuellt.

Personlig assistans innebär alltså:

  • Hjälp med grundläggande vardagssysslor
  • Hjälp att leva normalt och självständigt
  • Anordnas privat, kommunalt eller kooperativt
  • Utformas alltid individuellt

Personlig assistans kan erbjudas till personer som vid ansökningstillfället är under 65 år samt som har en så pass omfattande funktionsnedsättning att personen behöver hjälp med vad som kallas grundläggande behov för att klara vardagen.

28 Jan 2022