« SwePex

Vi tipsar om olika företag och tjänster

Enkla sätt att tillaga fisk

Rädd för att underkoka (eller ännu värre – överkoka) färsk fisk? Det är inte så knepigt som du kanske tror och kommer att öppna upp ett helt nytt utbud av rätter när du väl behärskar grunderna. Här visar vi dig hur du lagar färsk fisk med hjälp av olia beprövade tekniker.. Köp gärna hem bra fisk från sydfisk.se! Sedan testa något av nedan.

Pochering

Detta ger smältande möra resultat. Du kan pochera fisk i en klassisk hovbuljong, eller i oliv/rapsolja smaksatt med fänkålsfrön, vitlök och schalottenlök. Låt kokvätskan sjuda försiktigt, sänk ner i fisken och ta av från värmen. Fisken kommer att fortsätta pochera i den varma spriten och kommer att vara klar när köttet är ogenomskinligt.

Grillning

Bäst för små fiskfiléer som makrill och sardiner, den här metoden ger ett fint, skarpt skinn. Pensla filéerna med olivolja, tillsätt eventuellt citronsaft och örter, och gnid in skalet med salt. Lägg på en oljad plåt med skinnsidan uppåt och grilla i 4-5 minuter tills skinnet är knaprigt. Vila i 2 minuter, tryck sedan in spetsen på en vass kniv i köttet – går det lätt igenom är fisken färdig.

Steka i panna

Detta är en snabb metod för att tillaga fiskfiléer. Använd en kraftigt baserad stekpanna, gärna non-stick. Om du inte har det är det bäst att pudra fisken med kryddat mjöl för att förhindra att den fastnar. Se till att din panna är varm, så att du får ett bra, knaprigt skinn. Stek med skinnsidan nedåt under större delen av tillagningstiden och vänd den sedan under de sista 30 sekunderna.

23 Jan 2023